Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ, melyeket az Ön gépén tárol a rendszer.
Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a használatukba. További információ itt!

Olvasóink írták


Örökifjak, - Állatvilág magazin

Örökifjak,

avagy melyik állatok gyermekkora tart a legtovább?

Cserni András írása

„De szívesen lennék újra fiatal!” – sóhajtanak fel sokan. Bizony, mikor elmúlnak a szabad és bohó gyermekévek és egyre több felelősség rakódik az ember vállára, visszavágyik a gondtalanságba. A gyermekkor hivatalosan 10-12 éves korig tart, majd ezt váltja fel a kamaszkor. Az emberi élet egészét szemlélve ez csupán egy apró szeletkének tűnik, de vajon tényleg így van-e? Rövidnek számít ez a bő évtized hosszúságú gyermekkor az állatvilág képviselőihez képest, vagy ellenkezőleg: nekünk több jut a „felhőtlen mókából és kacagásból”, mint az állatoknak? Összességében elmondhatjuk, hogy igen, azonban az alábbiakban olyan fajokat mutatunk be, melyek joggal mondhatnák az ellenkezőjét, mint mi: „Fel akarok nőni!”

A teljes cikk letölthető:  cserni-andras-orokifjak.pdf
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Állatkerti élménybeszámoló

Csizner Andor írása

Mindig nagy öröm számunkra, ha az Állatkert barátai, rajongói megörvendeztetnek minket egy-egy különleges állatkerti élményükkel. Most Csizner Andor 10 éves fiatalember saját fotóval illusztrált írását olvashatják. Andor élete nagy álma, hogy felnőttként állatgondozóként dolgozhasson az Állatkertben, szívből kívánjuk, hogy vágya megvalósulhasson.

"Én nagyon szeretek a budapesti állatkertben sétálni, mert megnyugtat. Rendszeres látogató vagyok itt. Az egyik legjobb állatkerti élményem az volt, hogy sikerült azt a ritka pillanatot észrevennem, amikor Chuij, a hím orangután fejét nem takarta semmi. Sokan azt hiszik, hogy a látogatók elöl bujkál, de ennek a szokásának más az oka. A hím orangutánok ugyanis a vadonban külön élnek a nőstényektől, és Chuij ezt az állatkerti körülmények között úgy oldja meg, hogy általában a fejére húz egy dobozt. Szerencsére sikerült képet is készítenem róla.

Egyébként most kettő kölyök is cseperedik az orangutánoknál. Móric, akinek Lia az anyukája, és pár hete pedig világra jött Móric féltestvére, Jula gyermeke. Ez 2014-ben is így volt, hogy rövid időn belül világra jött két orangután kölyök, AnnaHanna és Lone, akik rendszeresen hancúroznak akár kint, akár bent. A kölykök apukája, Chuij reggelente sokszor megy ki először a kinti kifutóra, és a megszokott fáján szokott pihenni.

Jelenleg az orangután család 7 tagja él az Emberszabásúak házában."

Andor állatkerti blogja itt olvasható: https://andorozoo.wordpress.com/
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben