Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ, melyeket az Ön gépén tárol a rendszer.
Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a használatukba. További információ itt!

Megjelent a medve


Patkó László és Thalmayer Tímea írása

A barna medve Európa legnagyobb szárazföldi ragadozója, testtömege átlagosan 300 kg. A 14-15. században még az egész kontinensen megtalálható volt, de később Európa jelentős részéről kiszorult, ma az egyik legnagyobb állománya a Kárpátokban található. Európában számuk 16-17 ezerre tehető. A mai Magyarország területéről viszonylag korán visszaszorult, körülbelül az 1900-as évek elejére már csak szórványos észlelései fordultak elő a fajnak. Ennek oka volt részben az intenzívebbé váló gazdálkodás, valamint a tűzzel-vassal történő irtás, hiszen a mezőgazdaság kártevője mellett az emberi életre veszélyes dúvadnak is tekintették.