Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ, melyeket az Ön gépén tárol a rendszer.
Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a használatukba. További információ itt!

Brazília „elefántjai”


Demjén Zsófia és Benyó András írása

Az elefántbogár fajok széles körben elterjedtek Dél- és Közép-Amerika régióiban, és egészen Észak-Amerika délnyugati partvidékéig előfordulnak. Léteznek egészen kis termetű, alig 20 milliméter körüli fajaik, ám jellemzően nagytestű bogarak tartoznak közéjük, így például a Megasomaelephasból 137 mm-es példányt is feljegyeztek. A kifejlett elefántbogarak éjszaka aktívak, táplálékuk elsősorban lédús, általában már rothadó gyümölcsökből, valamint a fák kicsorduló nedveiből áll, egyes fajaik bizonyos fák kérgét is szívesen megrágcsálják. Lárváik fajonként eltérő étrenden élhetnek, egyesek növények gyökereit fogyasztják, mások kizárólag elhalt, korhadó növényi részeken fejlődnek.