Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ, melyeket az Ön gépén tárol a rendszer.
Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a használatukba. További információ itt!

2020. május-június, VII. évfolyam 3. szám


Megjelent a magazin
2020. május-júniusi száma!

KÖSZÖNJÜK A TÜRELMET!

A késedelem miatt meghosszabbítottuk a 3. lapszámban megjelenő nyereményjáték beküldési határidejét 2020.07.15-ig.

A tartalomból:

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben

PDF

Archív kiadvány PDF formátumban: allatvilag-2020-3.pdf


Nyestek és emberek

Kovács Zsolt írása

A nyest gyakran húzódik meg kőbarlangokban és sziklaüregekben, így nem meglepő, hogy maradványai a barlangok őskori leletei között is előfordulnak. Kőbaltás elődünk valószínűleg vadászott rá, ám az sem elképzelhetetlen, hogy e menyétféle ragadozó számára is előnyös volt az ősember jelenléte, hisz rájárhatott annak ételmaradékára.

  A teljes cikk letölthető: nyestek-es-emberek.pdf
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Szervál az úton

Tanzániai és kenyai útiképek - Szemadám György írása

A szervált először úgy pillantottuk meg, hogy a magas fűből legalább két méter magasra felugorva vadászott, de úgy látszik, hogy sikertelenül, mert aztán – óriási szerencsénkre – előjött onnan, és áthaladt előttünk egy kopárabb részen. Így aztán fotók tucatjait készíthettük róla.

  A teljes cikk letölthető: szerval-az-uton.pdf
Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


A Közel-Kelet titokzatos elefántjai

Dr. Németh Attila írása

Meglepő állatfajokra bukkanhat a kutató, ha azt vizsgálja, milyen vadak népesítették be a levantei partvidék vagy a Közel-Kelet tájait évszázadokkal ezelőtt. Ám mind közül kétségtelenül az egykor e tájakon élt elefántok létezése a legmeghökkentőbb. Bár Hannibál harci elefántjairól, melyekkel le akarta rohanni Rómát, mindenki hallott, kevesen gondolnak bele, hogy az antik időkben még a bolygó legnagyobb szárazföldi állatai rótták olyan, napjainkban közkedvelt nyaralóhelyek tájait, amilyen Törökország vagy Izrael.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


A kipusztulás küszöbén

Tobzoskák - Zölei Anikó írása

2020 februárjában egy kínai egyetem kutatói 99%-os egyezést találtak egy, tobzoskákat fertőző koronavírus egy szakasza és a COVID-19 vírus egy szakasza között. Néhány hetes vizsgálódás után kiderült ugyan, hogy a két vírus teljes örökítőanyag tartalmának csekély egyezése kizárja, hogy a világméretű járványos megbetegedés („pándémia”) a tobzoskáktól eredjen, addigra azonban feltehetően a szokásosnál is több állatot pusztítottak el illegálisan.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Hatlábú ellenségeink

Betegségterjesztő rovarok - Paulovkin András írása

Csupán a 19. század második felében figyelt fel az emberiség a rovarok és a pusztító járványok kapcsolatára, megfejtve ezáltal számos járványos megbetegedés addig ismeretlen terjedésmódját. Az ősnemzés tanának megdöntése után a parazita férgek életmódjának tanulmányozásával párhuzamosan a betegséget terjesztő rovarok is egyre nagyobb figyelmet kaptak. A növekvő számú megfigyelések és a rendszeres munka végeredményben egy új tudományterület megszületéséhez vezetett.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben