Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ, melyeket az Ön gépén tárol a rendszer.
Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a használatukba. További információ itt!

2020. január-február, VII. évfolyam 1. szám


Megjelent a magazin
2020. január-februári száma!

Az Állatvilág magazin január-februári száma is sok érdekességgel szolgál minden állatbarátnak.

A tartalomból:+8 oldal - bővebb tartalommal!

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben

PDF

Archív kiadvány PDF formátumban: allatvilag-2020-1.pdf


Igazi vadócok

Vadmacskamentés - Fuchs Adrienn írása

A Magyar Madármentők Alapítvány minden évben több ezer állaton segít; olykor igazi különlegességek szorulnak oltalomra. Tavaly például három, elárvult vadmacska kölyköt neveltek fel. Ám ez nem volt egyszerű feladat, mivel úgy kellett a kölyköket gondozni, hogy ne veszítsék el ösztönös félelmüket az embertől.  A felcseperedett vadmacskák közül kettő már visszakerült a természetbe, ám a harmadiknak – mivel mégiscsak egy kicsit megszelídült – még várnia kell arra, hogy ismét valamelyik erdőségünk lakója lehessen. A cikkben a sikeres mentési akció mellett olvashatunk a haza vadmacskák életmódjáról, és védelmük fontosságáról is.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


A kerecsensólyom fészkénél

Dudás Miklós írása

A kerecsensólyom megmentése igazi sikertörténet, hiszen néhány évtizeddel ezelőtt már csak 25-30 pár költött hazánkban, ma pedig ugyanez a szám 145-165. A fajt a cselekvő természetvédelem mentette meg. Mesterséges fészekodúk kerültek kihelyezésre, a tojás- és fiókarablók miatt pedig folyamatosan őrizték a fészkeket. Ám az őrzésnek volt egy másik hozadéka is: egyre inkább sikerült megismerni a faj etológiáját és költésbiológiáját. Így ma már tudjuk, hogyan fejlődnek a fiókák, miképp és mivel táplálják őket a szüleik, és milyen esetleges veszélyek leselkednek rájuk.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Nincsenek többé

Laosz eltűnt tigrisei – Betlehem Ildikó írása

Nagy valószínűséggel szörnyű kínok között, hurokcsapdában pusztult el az utolsó Laoszi tigris. Persze nem zárható ki az sem, hogy az orvvadászok egyszerűen lelőtték, majd testét feldarabolva adták el egy kuruzslónak, aki a belőle készült placebohatású „orvosságot” aranyáron értékesítette.  Egy biztos, az utolsó Laoszi tigrist, egy kameracsapda segítségével 2013-ban látták utoljára. Így az indokínai tigris maroknyi természetes állománya, egyre fogyatkozó számban már csak Thaiföldön és Mianmarban él. Hasonló sorsra jutott az indokínai leopárd is, amelyből az utolsó példányt Laoszban 2004-ben észlelték.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Ahol kisállatok kaphatók

Dr. Tóth Zsigmond írása

A szerző cikkében arról is beszámol, hogy Thaiföldön az elmúlt évtizedekben nagyon komoly természetvédelmi előrelépések történtek. Mind jobban óvják hazájuk természeti értékeit, szigorú szabályok születtek, s már az állatok ellenőrizhetetlen feketekereskedelme is a múlté. Az egykori, hírhedt állatpiacokon is mind kevesebb állatfajt lehet kapni, és azok sem vadonból származnak, hanem fogságban születtek. Többségük már nem is a helyi fauna képviselője, hanem olyan régóta tenyésztett kisállatok, amelyeket az Európai állatbörzéken is nagy számban kínálnak eladásra.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Az erdélyi kopó megmentése

Kovács Zsolt írása

A Budapesti Állatkert vezetősége mindig is szívügyének tekintette a hazai kutyafajták megőrzését. Az erdélyi kopó megmentése azért különösen figyelemreméltó, mert Romániában 1947-ben dúvadnak (!) kiáltották ki, és csaknem minden egyedét emiatt kiirtották. Csak elszigetelten maradt meg néhány kopó, melyek szaporulatából nagy nehézségek árán az Állatkert a múlt század hatvanas éveinek végén néhány egyedhez jutott. A kopók állatkerti tervszerű tenyésztése tette lehetővé, hogy a fajta ne kerüljön fel a kipusztult háziállatfajták szomorú listájára.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben