Honlapunk süti (cookie) fájlokat használ, melyeket az Ön gépén tárol a rendszer.
Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek.
Az oldal használatával Ön beleegyezik a használatukba. További információ itt!

2019. november-december, VI. évfolyam 6. szám


Megjelent a magazin
2019. november-decemberi száma!

Az Állatvilág magazin legfrissebb száma is sok érdekességgel szolgál minden állatbarátnak:


Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben

PDF

Archív kiadvány PDF formátumban: allatvilag-2019-6.pdf


Nagyvadak hazájában

Etosha Nemzeti Park (Namíbia) - Dr. Bankovics Attila írása

Namíbia fiatal, fejlődő ország, hiszen csak 1990-ben vált függetlenné Dél-Afrikától.  Területe hazánkénál csaknem tízszer nagyobb.Az ország büszkesége, az Etosha Nemzeti Park egyike Földünk legrégebben létrehozott védett területeinek. Az Etosha elefántjai a legmagasabbak egész Afrikában, ugyanakkor agyaruk a legsatnyább. Ez utóbbinak az oka a száraz környezetben keresendő, mivel a fellelhető táplálék sovány, fehérjékben és vitaminokban szegény. Az itteni bikák vállmagassága 3,5 és 4 méter között mozog, Fél méterrel, vagy akár egy méterrel is magasabbak a Dél-Afrika keleti részén élő elefántoknál.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Páncélosok a mocsárban

Bakó Botond írása

A rossz idő közeledtével téli álomra húzódnak a mocsári teknősök is. Azt is tudjuk, hogy hosszú hónapokra az iszapba, a kihűlő tavak, holtágak aljzatára merülnek és jöhet a zimankó, a jég, ők tavaszig az orrukat sem dugják ki a páncéljuk alól. De belegondoltunk valaha is abba, hogy miként tudnak az egyébként szabad levegőt lélegző teknősök túlélni hónapokon keresztül a fagypont körüli, vagy épp jégpáncéllal borított vizek alján?
S ez csak egy kérdés hazánk egyetlen teknősfajáról, melynek megválaszolása mellett a szerző még számos teknős-talányról lerántja a leplet. Egyebek mellett megtudhatjuk, milyen erős a teknőspáncél, hajdan miért ették meg jó étvággyal a teknősöket, és még sok egyéb mást is. Ám egyetlen kérdés még nyitott marad;  a sok veszélyeztető tényező mellett vajon még meddig gyönyörködhetünk bennük?

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


A legbékésebb barna medve?

Kovács László írása

Európa utolsó eljegesedésének végén, úgy 20.000 esztendővel ezelőtt a barlangi medve volt az egyik leggyakoribb nagyragadozó az északi tájakon. Hogy mitől és hogyan pusztult ki az évezredeken át életerős állománya, annak pontos okát egyelőre nem ismerjük. Életterének kiüresedése viszont felettébb kedvező volt a barna medve számára, amely hamarosan átvette helyét a Skandináv-félsziget legnagyobb részén. Mivel a medve kiválóan alkalmazkodik a legtöbb környezethez, ahol csak élelmet, vizet és védelmet talál, évezredeken át felettébb gyakori volt Skandináviában. Ma a svéd barna medvék Földünk legbékésebb mackói közé sorolhatók. Nem véletlenül: egyedszámuk alacsony, óvatosak az emberrel, nem etetik őket azért, hogy később lelőjék,  városszéli kukázásra sem kell fanyalodniuk, és ott, ahol élnek, ritkán túráznak, vagy ha mégis, akkor is könnyű egymás útjából kitérni.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


Fekete sereg

Selmeczi Kovács Ádám írása

Kevés olyan madárfaj él hazánkban, amelyhez annyi indulat és ellentét kötődik, mint a nagy kárókatonához. E kizárólag halevő madárfaj hazai vizeinken betöltött szerepéről és kártételéről mind a mai napig komoly viták folynak.
Európa szerte elterjedt, kontinensünk fészkelőinek számát mintegy félmillió párra teszik, amely a világállomány közel felét jelenti!
Hazánkban a kontinentális elterjedésű sinensis alfaj fészkel, amely bár alig nyolcvan éve még a teljes kipusztulás szélén állt, a Kis-Balatonon létesült költőtelepről – 1947-es megtelepedését követően – az egész országban elterjedtté vált. Érdekes, hogy ezen a nagy jelentőségű helyen jelenleg alig néhány száz pár költ, míg pl. 1984-ben még több mint kétezer pár fészkelt!

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben


MINITIGRIS

A toyger macska diadalútja - Dr. Tóth Zsigmond írása

A toyger macska megjelenése igazi áttörést jelentett a macskatenyésztés történelmében, de mondhatni, az egész állattenyésztés szempontjából mérföldkövet jelentett. Úgynevezett design állatról van szó, melyet tenyésztői több különböző országban, több földrészen közös munkával előre megterveztek. Előre meghatározták, milyen külsejű állatot szeretnének létrehozni, sőt a belső tulajdonságokban is megegyeztek. Ehhez a munkához felhasználták már a számítógépet is, kihasználva az internet adta lehetőségeket.

Facebook megosztás Twitter megosztás Megosztás üzenetben