Szolgáltatásaink igénybe vételével Ön beleegyezik a cookie-k használatába. További információ

2018. szeptember-október, V. évfolyam 5. szám


Megjelent a magazin
2018. szeptember-októberi száma!

Az Állatvilág magazin szeptember-októberi száma is sok érdekességgel szolgál minden állatbarátnak.

A tartalomból:


Facebook megosztás Google+ megosztás Twitter megosztás


A végzet falkája

Afrika tarka vadkutyája (Kispál István írása)

Sokan úgy vélik, hogy a lehetséges zsákmánynak olyan félelmetes és extra képességekkel megáldott ragadozókkal szemben van a legkevesebb esélye, mint az oroszlánfalka, a tigris, a farkasfalka, a jegesmedve, a vándorsólyom vagy a fehér cápa. A valóság azonban egészen más. A kitartás, a szervezettség és nem utolsósorban az összetartó csapatszellem kiemel egy ragadozót a többi közül: az afrikai vadkutyát. Előle nincs menekvés...


Facebook megosztás Google+ megosztás Twitter megosztás


Véres „aratás”

Tevék, lovak, kenguruk (Hangay György írása)

Ha csak a számokat vesszük figyelembe, akkor ugyancsak nyilvánvalóvá válik, hogy Ausztráliában olyan óriási mennyiségű hús „terem”, melyhez foghatót aligha találhatunk más országokban. Igen ám, de milyen áron? A legnagyobb árat a természet fizeti, de a mezőgazdaság is, mert a „hústermelő” állatok jó része nem békés juh vagy szarvasmarha, hanem vadon élő, környezetidegen, behurcolt faj. Joggal kérdezhetjük tehát, hogy ez az óriási húsmennyiség áldás vagy átok Ausztráliára nézve?


Facebook megosztás Google+ megosztás Twitter megosztás


Kártevőből „védett” állat

A mezei hörcsög múltja, jelene, jövője (Dudás Miklós és Illyés Evelin írása)

A mezei hörcsög eredeti élőhelyei a nyílt, füves lösz-pusztagyepek voltak, az elmúlt évszázadok alatt azonban sikeresen alkalmazkodott az ember tájátalakító tevékenységéhez; így az egykori löszgyepeken létrejött mezőgazdasági területek váltak jellemző „lakhelyévé”. Az utóbbi években a megmaradt állományok új „túlélési stratégiát” alkalmazva urbanizálódnak, azaz kisebb kolóniákat hoznak létre a települések belterületein, a zártkertekben. Ennek ellenére mindinkább csökken a hazai hörcsögök száma, így mára az egykori kártevőből veszélyeztetett állat lett.


Facebook megosztás Google+ megosztás Twitter megosztás


A nyolclábúak óriásai

A madárpókok (Fehér Tamás írása)

A madárpókok ideális terráriumi állatok. Fűteni alig szükséges, világítani is csak a látvány vagy a terráriumban elhelyezett dekorációs növények miatt kell. A talajlakó fajoknak fekvő téglalap alapú terrárium, míg a fán lakóknak álló formáció szükséges. Minden példányt külön kell nevelni. Ám ezek csak a legfontosabb tudnivalók. Ahhoz, hogy egy madárpók igazán jól érezze magát nálunk, még számtalan kritériumnak teljesülnie kell. Ezeket veszi sorra cikkünk szakértő szerzője.


Facebook megosztás Google+ megosztás Twitter megosztás